Co také ovlivní chuť kávy a co je to Direct trade?

Autor Veronika Fišerová, publikováno dne 2015-01-27 11:55:29

Spousta lidí si stále myslí, že káva má být jenom hořká, díky za to, že dnes už tomu tak není. To jak se kávová zrna dlouho praží, ovlivňuje to, jak bude káva v našem šálku chutnat. Právě složité chemické reakce, které při pražení probíhají, z kávy dělají komplexní a specifický nápoj, jenž dokáže oblouznit naše chuťové a čichové buňky. Pojďme si nejprve říci, že kávovník na kterém rostou plody, kterým říkáme kávové třešně, řadíme mezi ovocné dřeviny. Tak proč vidět vše tak hořce? Světle pražená výběrová káva se vyznačuje tím, jak se dlouho v pražičce zdrží. Trend v takovém to způsobu pražení, který má za úkol hlavně vyzdvihnout kávový potenciál, najdete hlavně v severských (Skandidávských) zemích, kde se s ním setkáte v každé kavárně. Italský styl pražení může někdy přetáhnout i 25 minut a španělský třeba i 30 minut, ovšem mi se zde bavíme třeba jen o pouhých 14ti minutách, kdy si kávové zrno zachová v sobě to nejdůležitější, co potřebuje.. přirozené aroma a třeba i vyšší tón kyselosti, dále můžeme najít chutě, které jsou ovocné, květinové až třeba po čokoládové a oříškové. Je to takřka logické, co je přepálené, je nezdravé a může být i také karcinogenní. Někteří nepijí kávu, právě proto, že je jim z toho těžko, což je častou příčinou pražení hodně do tmava, kdy povrch zrna je obalen olejem, který může na vzduchu zoxidovat a proto má zemitou a spálenou chuť. Kvalitní a čerstvá surovina je vždy na prvním místě.

 

Tzv. Direct trade, co se týče výběrové kávy je nezbytný. Jedná se o přímý prodej, kdy lidé z pražíren vycestují na plantáže a kupují kávu přímo od farmářů. Káva neputuje dál přes třetí osobu či burzu. Pražiči tak ví, co nakupují od pěstitelů a v jaké kvalitě, nejde vždy jen o obchodní záležitost, většinou se z nich stávají přátelé. Samozřejmě platí zde pravidlo, kolik si za zelenou kávu připlatíte, tak o to kvalitní kávu dostanete. Spoustu z nás, lidí z kávové sféry si přejeme, aby nás káva stála klidně o něco víc peněz. Zní to nelogicky? Vůbec ne, práce farmářů je nedoceněná a je to sakra fuška než se ty zrníčka dostanou k nám, proto když se vše dobře zaplatí, tak budeme moc ochutnávat a pít mnohem kvalitnější a kvalitnější kávy. Dlouholetá spolupráce mezi farmářem a zákazníkem (pražírnou) je pro ně vším, hlavně zdroj obživy. Každý se něčím motivuje..

 

Kategorie Příběhy kávy
Sdílejte s přáteli

Komentáře

Napište komentář