Rozhovor s Bárou Faladovou z Campbell & Syme

Autor Veronika Fišerová, publikováno dne 2015-04-16 09:46:47

Jak si se dostala ke kávě a jak dlouho se jí věnuješ?

 

Káva mě vždycky bavila, ale nikdy jsem se o ní nijak zvlášť nezajímala, začala jsem se o ní víc zajímat až tady v Londýně. Když jsem sem přijela v létě 2013, tak o kávu už se zajímalo strašně moc lidí, byl to trend, byly tu stovky speciality coffee kaváren a přes 15 pražíren jen v Londýně. Dostala se mi do ruky knížka London Coffee Guide, kde bylo 100 nejlepších kaváren a já jsem je chtěla všechny navštívit – nedávno jsem jí našla, zvládla jsem asi 80 :D Taky jsme s kamarádkou Terezou chodily na cuppingy pořádané třeba Union Coffee Roaster nebo Square mille a mě to začalo hodně bavit – taky jsem se dost chtěla naučit latte art, protože mi to přišlo úžasný. Minulý rok v březnu znovu otevřeli pražírnu kousek od místa, kde jsem bydlela a já jsem se tam šla zeptat, jestli by mě mohli naučit všechny ty super věci okolo kávy, když tam budu pracovat zadarmo. A tak jsem se vlastně dostala k této práci a k mému partnerovi, který pražírnu vlastní. Dvojitá výhra :)

 

Jak si se vůbec objevila v Londýně?

 

Londýn mě přitahoval od chvíle, kdy jsme tam poprvé byla a když se mi blížily státnice a moc jsem nevěděla co po nich,říkala jsem si, že je čas zase někam odjet. Chtěla jsem odjet co nejdřív po státnicích a mít se zařizováním práce co nejmíň starostí a tak jsem poslala přihlášku a v červenci odjela hlídat děti. Pak jsem se zamilovala do kávy a dál už to znáš :D

 

Jaká je kávová kultura v Anglii/v Londýně?        

 

Proměnlivá. Když jsem přijela byly tu stovky kaváren a docela hodně pražíren. Kaváren je tu teď dvakrát tolik a hodně kaváren už teď chce pražit svojí kávu. Myslím, že to bude trend příštích pár let, že si většina kaváren bude pražit svou kávu. Kávová scéna je tu obrovská, hodně kaváren pořádá cuppingy pro veřejnost, baristické kurzy a kurzy jak si správně připravit kávu doma. Zákazníci rádi experimentují a hodně se o kávu zajímají a baristé většinou rádi sdílí své vědomosti.

 

Kdy Campbell&Syme vznikl a má už i nějaké ocenění? (kavárna roku, ocenění baristé?)

 

Joe (můj partner) založil Campbell&Syme v roce 2012 když už ho nebavilo pražit doma kávu jenom sám pro sebe. Kavárnu ale musel v roce 2013 z osobních důvodů zavřít. V březnu 2014 byla znovu otevřena a od té doby jsme už udělali velký pokrok. Průměrně teď pražímě asi 300kg kávy týdně a zákazníků stále přibývá, pražíme pro několik významných kaváren v Londýně jako je Federation coffee nebo The Black Lab coffee. Taky už jsme vyhráli pár veřejných cuppingů a letos dokonce budeme v London Coffee Guide, což považuji za velkou poctu! Budeme se také účastnit na London Coffee Festival.    

 

Jak dlouho už tam pracuješ?

Pracuju tu od úplného začátku, už je to přes rok. Nejdřív jsem pracovala jen pátky a soboty jako baristka a teď už i pražím a jsem tam skoro pořád !:)

 

Kávu nakupujete přímo od farmářů (tzv. direct trade), vybíráš kávu pro vaši pražírnu ty?, které kávové plantáže si už navštívila?

 

Kávu nakupujeme většinou přes dovozce kávy, tzn. přes společnosti, které jezdí do zemí původu všech káv, hledájí nové farmáře a udržují s nimi dobré vztahy, zajišťují tu nejlepší kávu, ale také jim pomáhají s rozvojem. My osobně známe tyto dovozce, jelikož k nám jezdí se vzorky, spolu pak degustujeme a vybíráme a nebo jezdíme na jejich cuppingy. Díky jedné z těchto společností jsem vlastně odjela do Nicaragui. Falcon Speciality mají výborné vztahy s jednou rodinou farmářů právě v Nicarague a já jsem je kontaktovala prostřednictvím Falcon. O půl hodiny později mi napsali, ať klidně přijedu na jak dlouho chci. A tak jsem jela. Strávila jsem měsíc na jejich farmách a v jejich laboratořích, kde se kontroluje kvalita, defekty, apod. Ke konci mého pobytu přijel tým z Falcon Speciality a my jsme s nimi jeli jestě na pár farem a sušících stanic v El Salvadoru. Příští destinací je Afrika.

 

Kde se vidíš tak za pět let? Plánujete třeba otevřít další kavárnu? :)

 

Za pět let..Za pět let těžko říct. V budoucnu bych se chtěla víc věnovat pražení a taky by jsme chtěli pořádat kurzy pro veřejnost právě jako cuppingy, domácí příprava kávy apod. Mým cílem je to dotáhnout až na Q-grader certifikát a cestovat pak víc do oblastí původu kávy. No, uvidíme !

 

Báře moc děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se jí vše vyplní. Jsme rádi, že jí tam máme :)

 

Káva z této pražírny momentálně na našem e-shopu 

Dallas Commercial Photography

Kategorie Zajímavosti
Sdílejte s přáteli

Komentáře

Napište komentář